Vanília import tudnivalók

Vanilia-import-tudnivalok.jpg

A világ kedvenc fűszerének behozatala az EU-ba

A vanília a világ egyik legnépszerűbb fűszere, és számos termék fontos összetevője. Mivel egyre kevesebb terem belőle, ezért európai importőrként kiemelten fontos, hogy megbízható forrásból biztosítsa a saját felhasználásra vagy a partnerei számára szükséges mennyiséget.

Mi változott a madagaszkári vanília import ügymenetben 2023. január 1-től?

Mire van szükség most a vanília EU-ba történő behozatalához?

Tudja meg itt. >>>

Vanília import 2023

A bourbon vanília a legkedveltebb vaníliafajta Európában, amit főként Madagaszkáron termesztenek. A vanília import 80%-a is az afrikai szigetországból származik, annak ellenére, hogy ez az egyedülálló fűszer eredetileg Mexikóból indult világhódító útjára.

Európában a vaníliát a leggyakrabban hüvelyben (azaz babban), valamint őrölt formában, fűszerként és kivonatként alkalmazzák. Utóbbit ízesítőként az élelmiszeriparban és illatanyagként a kozmetikai iparban használják.

Európában és a világon is fokozottan nő a vanília iránti kereslet, ami komoly kihívás elé állítja a termelőket és az importőröket egyaránt. Ezért az Európai Uniónak is reagálnia kellett.

Vanília import esetén 2023. január 1-jétől a Madagaszkár által kiállított EUR.1 szállítási bizonyítványok és az elfogadott exportőrök által kiállított számlanyilatkozatok a továbbiakban már nem fogadhatók el.

Helyette – az EU–ESA ideiglenes gazdasági partnerségi megállapodás (GPM) értelmében – 2023. január 1-jétől érvényes származási igazolásra van szükség a Madagaszkárról származó termékek EU-ba történő behozatalához.

Az 1. jegyzőkönyv 29. cikke (mentességek a származás igazolása alól) szerint, 2023. január 1-jétől a Madagaszkárról származó termékek EU-ba történő behozatala az ideiglenes gazdasági partnerségi megállapodásban meghatározott, preferenciális tarifális elbánásban részesül, kizárólag az alábbiakban felsorolt kiállított számlanyilatkozatok alapján:

  • az EU REX-rendszerében regisztrált madagaszkári exportőrök,
  • vagy bármely exportőr minden olyan szállítmánya, melynek összértéke nem haladja meg a 6000 eurót.

Miért a vanília a világ legnépszerűbb és második legdrágább fűszere?

A vanília mámorító illata és íze a legtöbb ember számára vonzó. Ennek oka, hogy a vanília egy erősen addiktív fűszernövény, melynek hatóanyaga, a vanillinsav az adrenalinhoz hasonlóan agystimuláló vegyület, és függőséget okoz. Ezért egyfajta vásárlásösztönzőként rengeteg termékhez adnak vaníliát (pl. tej, kóla, alkoholos italok, péksütemények, parfümök, dohánytermékek stb.).

A mesterséges adalékok elleni harc pedig még inkább arra készteti a vállalatokat, hogy természetes formájában használják fel a világ második legdrágább fűszernövényét, amit épp a magas ára miatt egyre gyakrabban tonkababkivonattal hígítanak.

Kevésbé ismert tény, hogy a vanília Mexikóból származik. Először a totonac indiánok termesztették a vanília orchideát, melynek beporzását a természetes élőhelyén a fullánk nélküli, Melipona méhek végzik. Mivel azonban ezek a méhek nem mindenhol élnek meg, ezért a beporzást leginkább kézzel kell elvégezni.

Madagaszkár, a világ éves vaníliatermésének 80%-ával, egyértelműen a vaníliatermesztés fellegvára, így tehát a vanília import terén megkerülhetetlen szereplő.

Madagaszkári vaníliát importálna? Válasszon a vámügyintézés és a szállítmányozás területén tapasztalt partnert, kérjen ajánlatot a Rosas Kft.-től még ma! >>>

Címkék:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük