Van működőképes megoldás az élelmiszerválság kivédésére

elemiszervalsag.jpg

Az utóbbi években az Európát és különösen Közép-Európát súlyosan érintő aszály okozta problémák, egyéb környezeti hatások és a háborús konfliktus miatt egyre nagyobb az esélye annak, hogy a jövőben élelmiszerválsággal is szembe kell néznünk. Néhány élelmiszer iránt ugyanis már most is hatalmas a kereslet, méghozzá annyira, hogy az meg is haladja az élelmiszerüzemek rendszerkapacitásait. Ez pedig további árfelhajtó tényezőként jelenik meg a már így is rekordmagas inflációs környezetben. Az ENSZ szerint az élelmezési struktúra átalakítása jelenthet megoldást.

Miről van szó pontosan, és Ön mint ágazati szereplő hogyan tud ebből a helyzetből előnyt kovácsolni? Íme egy lehetséges megoldás. >>>

Az élelmezési struktúra átalakítására van szükség az élelmiszerválság megfékezéséhez

A már Európában is küszöbön álló élelmiszerválság oka, hogy a jelenlegi élelmiszer-kínálat már szinte képtelen kielégíteni a még mindig fizetőképes keresletet.

Az ENSZ ezért folyamatosan keresi az élelmezési struktúra átalakítását célzó lehetőségeket. Ennek egyik lépéseként egyre inkább szorgalmazza, hogy a régiók és az országok törekedjenek a megfizethető, egészséges és fenntartható táplálkozás minél szélesebb körben való elterjesztésére és gondolják újra az élelmezési lánc felépítését.

A rovarok mint a jövő tápláléka?

A rovarfogyasztás az utóbbi időben egészségügyi okokból és környezeti, illetve gazdasági előnyökből adódóan világszerte egyre nagyobb figyelmet kap, hiszen működőképes megoldást jelenthet korunk egyik legnagyobb globális kihívására, a környezeti szempontból fenntartható élelmezési biztonság megvalósítására.

Az ehető rovarfajok ugyanis magas fehérje-, zsír-, ásványianyag-, vitamin- és rosttartalmukkal jelentős szerepet játszhatnak az élelmiszerellátás bizonytalanságainak kezelésében. Emellett a rovarok egyre szélesebb körű táplálékként való felhasználása csökkentheti a környezetszennyezést is, hiszen a szarvasmarhákhoz képest a rovarok viszonylag kevés üvegházhatású gázt és ammóniát bocsátanak ki, és lényegesen kevesebb földet, illetve vizet igényelnek.

Az ehető rovarok előnye továbbá, hogy egyenértékű, vagy olykor jobb táplálékforrások lehetnek, mint a madarakból és az emlősökből előállított ételek.

Az EU már megtette az első lépést

A fogyasztókkal való elfogadtatás ma még talán akadályokba ütközik, de többek között az élelmiszerhiány és az aszály miatti csökkenő termelési kapacitás miatt várhatóan csökken az emberek ingerküszöbe is.

Ennek egyik előjele, hogy az Európai Unió is igyekszik megreformálni a saját élelmezési rendszerét, melynek egyik szembetűnő jele, hogy nemrégiben külön vámtarifaszámot kaptak az emberi fogyasztásra szánt rovarok és rovarpeték, amelyek már ma is szerepelnek a divatos étkezési trendek kínálatában:

  • a magas vas-, kreatin-, kalcium-, magnézium-, cink-, vitamin- és antioxidáns-forrásként is ismert házi tücsök
  • és a szöcske, ami 5x több gyulladáscsökkentő antioxidánst tartalmaz, mint például a narancs.

A táplálkozáskutatók már régóta hangsúlyozzák, hogy a bevitt tápérték mennyiségére kellene összpontosítanunk, és nem arra, hogy mekkora a tömege annak az élelmiszernek, amit elfogyasztunk.

A rovartenyésztés tehát egyszerre kínál egészségtudatos, tápanyagokban gazdag élelmezési alternatívát és fenntartható élelmiszer-termelési eszközt. Az ehető rovarok ugyanis kiváló minőségű fehérjéket és mikrotápanyagokat tartalmaznak, kalóriadúsak, rendkívül táplálóak, ezért a fogyasztásuk világszerte csökkentheti az élelmiszerválság kedvezőtlen hatásait és az éhínséget.

Az új direktíva új kereskedelmi csatornák megjelenését igényli

Nem az a kérdés, hogy a rovarok szélesebb körben is felkerülnek-e majd a tányérra, hanem az, hogy mikor és hogy ki fog az új trendekből előnyt kovácsolni.

Az élelmiszerválság kivédésére és kezelésére irányuló új szemlélet új kereskedelmi csatornákat igényel, melyek úttörői lépéselőnybe kerülhetnek a konkurenciával szemben.

Az új beszerzési útvonalakhoz ideális szolgáltatók kiválasztása kiemelt jelentőséggel bír, hiszen az árukat érintő logisztikai megoldások és az európai vámügyek ismerete elengedhetetlen a sikerhez.

Amennyiben Önnek a nemzetközi szállítmányozásban és vámkezelésben jártas üzleti partnerre van szüksége, kérjen ajánlatot a Rosas Kft.-től még ma! >>>

Címkék:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük