Új kötelezettség a szállítmányozás területén

ekaer-kozerthetoen.jpg

Az adminisztrációs terhek növekedésével és fokozott odafigyeléssel jár a szállítmányozásban résztvevők számára az EKAER, azaz az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer bevezetése.

A rendszer bevezetésének az oka az áfacsalások visszaszorítása.

Érdekelt a szállítmányozásban?

Bár az EKAER rendszer célja az áruk útjának nyomon követése, az árubeszerzések, értékesítések során keletkező közterhek megfizetésének biztosítása, valamint az, hogy Magyarországon ne kerülhessen forgalomba olyan áru, amely előzetesen nem volt bejelentve az adóhatósághoz, a szállítmányozás szereplőinek is tisztában kell lennie a szabályokkal.

Az EKAER rendszer működésével kapcsolatos részletes szabályokat egy NGM rendelet tartalmazza.

Bejelentési kötelezettség terheli:

  • az Európai Unió más tagállamából belföldre irányuló Közösségen belüli termékbeszerzést vagy egyéb célú behozatalt,
  • belföldről az Európai Unió más tagállamába irányuló termékértékesítést vagy egyéb célú kivitelt,
  • a belföldön nem közvetlen végfelhasználó részére történő első általános forgalmi adóköteles termékértékesítést.

Az EKAER regisztráció feltételei között szerepel az is, hogy az értékesítés adóköteles legyen, vagyis nem kell EKAER számot kérni a mezőgazdasági termelők olyan értékesítéséhez kapcsolódó fuvarozása esetén, amellyel összefüggésben a termelőt kompenzációs felár illeti meg.
Továbbá első adóköteles értékesítés hiányában nem kell EKAER számot kérni az alanyi adómentes adózó fuvarozással járó belföldi értékesítése esetén sem.

A nem út díjköteles járművek (3,5 tonnánál kisebb össztömegű) regisztrációjáról is külön rendelkezik a rendelet, tehát az út díj fizetése alóli mentesség nem jelent egyértelműen mentességet az EKAER regisztráció alól.

Bejelentési kötelezettség él a kockázatos termékek esetében akkor is, ha a terméket olyan gépjárművel fuvarozzák, amely nem út díjköteles, és egy fuvarozás keretében ugyanazon feladótól ugyanazon címzett részére fuvarozott termékek együttes bruttó tömege az 500 kg-ot, vagy azok együttes adó nélküli ellenértéke az 1 millió forintot meghaladja.

A bejelentési kötelezettség alóli mentességgel és annak a kitételeivel is érdemes minden szállítmányozással foglalkozó vállalkozásnak tisztában lennie.

Nem tartozik az EKAER hatálya alá, ha ugyanazon feladótól ugyanazon címzett részére ugyanazon útdíjköteles gépjárművel egy fuvarozás keretében szállítandó nem kockázatos termékek együttes bruttó tömege a 2500 kg-ot és azok együttes adó nélküli értéke az 5 millió forintot nem haladja meg. (A törvény eredeti szövegezése félreérthető volt. A legutolsó módosítás pontosította a mentességet: akár a 2500 kg-ot, akár az 5 millió forint nettó összeget meghaladja az áru, akkor be kell jelenteni!!)

Kit terhel a bejelentési kötelezettség?

Egy tranzakció során több szereplőt is:

  • a címzettet, vagyis a termék megrendelőjét,
  • a feladót,
  • az átvevőt,
  • a felrakodást végző szereplőket.

Ahhoz, hogy a regisztráció zökkenőmentesen megvalósuljon, összehangolt együttműködésre van szükség az érintettek között.
Mindehhez a szükséges jogosítványokat meg kell kapnia az EKAER online felületén is.

Amennyiben raktározással, szállítmányozással vagy vámügyintézéssel kapcsolatos kérdése van, vegye fel velünk a kapcsolatot.

Címkék:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük