Import ÁFA – Miért járnak kedvezmények?

import-afa2.jpg

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az Engedélyezett gazdálkodókat a vámügyek intézése, illetve a vámkezelései során számos kedvezmény illeti meg. Az egyik ilyen, pénzben is mérhető kedvezmény, hogy a harmadik országos áruimportot bonyolítók áfa fizetésére nem kötelezettek a vámeljárás során, és ezt a jogukat engedményezéssel a velük szerződéses kapcsolatban álló partnereik is élvezhetik.

A harmadik országos import áfa az értékesítésig minden törvény betartása mellett a gazdálkodók zsebében maradhat

A módszer az áfatörvény 156-os paragrafusa alapján engedélyezett. Miért ne használná ki, ha az Ön vállalkozására is jelentős terhet ró az áfa finanszírozása?
Nem titok, hogy a legtöbb magyarországi importáló cég számára hatalmas teher, hogy a harmadik országos áru import áfafizetési kötelezettségének a vámolás során eleget kell tennie, még mielőtt bevétele származhatna az értékesítésből.

Mit jelent az engedélyezett gazdálkodó?

Az ún. engedélyezett gazdálkodók alatt különleges státusszal rendelkező gazdasági szereplőket, vállalkozásokat értünk. A megnevezés egy angol mozaikszóból ered: AEO – Authorised Economic Operator – Engedélyezett Gazdálkodó.
Hogy miért jár nekik kedvezmény és különleges elbírálás? Mert AEO-tanúsítványt szereztek.

Mit jelent az AEO tanúsítvány?

Az AEO tanúsítvány az ISO minősítéshez hasonló, de annak megszerzésekor nem egy független szervezet minősíti a vállalkozókat, hanem a vámhatóság.
A tanúsítvány egy hosszasabb auditot követően szerezhető meg, és a feltételeknek való megfelelést is rendszeresen ellenőrzik.

AEO_final_tp

A bizalmi elven alapuló tanúsítvány lényege, hogy az eljáráson átmenő cégek nemcsak az alapcélnak – a terrorizmussal szembeni megbízható ellenőrzési feltételeknek felelnek – hiszen ugyanúgy elsődleges szempont az adózási megbízhatóságuk is:

– pénzügyi megbízhatóság
– nyilvántartási rendszer megfelelősége
– ügymenetek kialakítása
– kivételek, váratlan helyzetek kezelése stb.

Az ún. engedélyezett gazdálkodók az AEO tanúsítvány megszerzésével kapják meg azt a speciális státuszt, melynek eredményeképpen talán éppen az Ön vállalkozása is mentesülhet a harmadik országos áru azonnali import áfájának megfizetése alól.

Ha szeretne többet is megtudni az import áfa kedvező fizetésének feltételeiről, akkor oldalunkon bővebben is tájékozódhat.

Címkék:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük