A környezetvédelmi termékdíj új jogi vonatkozásai

kornyezetvedelmi-termekdij.jpg

A környezetvédelmi termékdíj jogi vonatkozásai 2016-ban

A 2016. évi adócsomag legjelentősebb változásai az adózás rendjében jelentkeznek.
Többek között módosul a környezetvédelmi termékdíj szabályozása is. Cikkünkben röviden a környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatos változásokat foglaltuk össze.

Az új törvényjavaslat elsődleges célja, hogy egy sokkal egyértelműbb, egyszerűsített és átláthatóbb törvény valósuljon meg. Az Országgyűlés fontosnak tartja, hogy mind a termékdíj-fizetésre kötelezett gazdálkodók, mind a hatóságok jobban értsék a szabályrendszert.

Az új törvényjavaslatot igyekeztek más jogszabályokkal összehangolni. A jogértelmezés megkönnyítése érdekében több új fogalmat pontosítottak.

Milyen új elemeket tartalmaz a törvényjavaslat?

A környezetvédelmi termékdíj változásai

Többek között a törvényjavaslat jelentősen megkönnyíti az egyéni hulladékkezelést választók számára a termékdíj-kötelezettség teljesítését. A negyedéves bevallási és fizetési kötelezettséget évente egyszeri, előleg-bevallási és elszámolási kötelezettség váltja fel.
Egyéb változások:

  • Gépjárművekre átalánydíj. A gépjárműgyártók és -forgalmazók számára lehetőség nyílik a darabszám alapú fizetésre.
  • Környezetvédelmi termékdíj egyszerűen. Egy sokkal átláthatóbb szankciórendszer készül. Ennek érdekében több új fogalmat is bevezetett az Országgyűlés, mint például: termékdíj-hiány, a termékdíj-különbözet és a termékdíj-tartozás, késedelmi pótlék.
  • A termékdíj fizetési kötelezettsége elkerülhető. Háromszögügyletek esetén a fizetési kötelezettség elkerülhető, ha a külföldre történő kiszállítást nem az eladó, hanem a vevő végzi és szervezi.
  • Megszűnik a számlazáradékolás. Megszűnik a kötelező számlazáradékolás a csomagolószerek és reklámhordozó papírok esetében.
  • A termékdíj átvállalása. A szerződés átvállalásának bejelentését a NAV felé ezentúl az átvállalónak kell megtennie.
  • Távolsági értékesítés. A termékdíj-köteles termékek távolsági értékesítés keretében történő átruházása esetén is termékdíj-kötelezettség keletkezik. Így megszűnik a külföldi online kereskedelmet végző gazdálkodók piaci előnye a hazaiakhoz képest.

A környezetvédelmi termékdíj bevallással kapcsolatban naprakészek vagyunk!

A környezetvédelmi termékdíj a legtöbb hazai vállalkozást érinti. Csak keveseknek van ideje a változásokat folyamatosan nyomon követni. Bízza másra az érvényes jogszabályok szerinti nyilvántartást, ügyintézést, bevallás elkészítését, elektronikus úton történő bevallását, a visszamenőleges pótbevallás elkészítését is. Így időt spórol és a kellemetlen hibákat is kiküszöbölheti!

Előzze meg a büntetéseket, a környezetvédelmi termékdíj bevallással kapcsolatban. Mi naprakészek vagyunk!

Címkék:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük