Konténerhiány – a legfőbb okok és tudnivalók

container.png

Manapság a konténerhiány komoly problémává vált a nemcsak a logisztikai iparág számára, de a gyártók, kis-, közép- és nagykereskedelmi vállalkozások részére is. Mi okozza a konténerhiányt és miért sokkal nehezebb helyet szerezni a hajón? Röviden a Covid-19 (koronavírus) miatt.

A koronavírus hatásai

2020 elejétől a koronavírus tombolt Kínában, majd az egész világon és sok ország lezárta a határait. Ezzel a gazdasági tevékenységet korlátozták, ami termelékenységi visszaesést, áruhiányt és leépítéseket eredményezett. Néhány gyár átmenetileg be is zárt.
Amikor a kikötővel rendelkező országok döntöttek így, csökkent a kikötői munkaerő száma és a rakománykezelés sebessége. Feltorlódott a már úton lévő rakomány és csökkent a kereslet a szállítók részére. A hajózási társaságok csökkentették a hajók, a konténerek és személyzet létszámát, így tavasszal a költségek még stabilak voltak.

Exportmennyiség növekedés Kínából

Kína reagált elsőként a koronavírusra, így júliustól elkezdhetett helyreállni az ottani termelés. A többi Európai és Észak-Amerikai ország április és június között hozta meg az első komolyabb korlátozó intézkedéseit. Magyarul volt egy ”fáziskésés” a piac két oldalán.
A kínai gyárak elkezdtek termelni, az exporttevékenység újraindult, jóval korábban, mint a többi Távol-Keleti országban. Ez arra ösztönzött sok vállalkozást, hogy próbáljanak meg Kínában árut gyártani.

Tehát 2020 szeptemberére megnő a szállítandó áru mennyisége, de nincs elég hajó, ami kiszolgálná ezt.

A korlátozások enyhítése Európában és Észak-Amerikában

A megrendelői oldalon csak nyár végén kezdett élénkülni a gazdaság. Júliusban és augusztusban a szállítási árak mérséklődtek, de a feltorlódott árumennyiség és a hozzátartozó üres konténer-kezelés továbbra is problémát okozott. Emellett csak a tőkével rendelkező cégek tudtak talpon maradni. Hatalmas hiány alakult ki kamionokból és sofőrökből, ami még tovább nehezítette a helyzetet.

Tehát élénkülne a kereslet, de a szállítóeszköz a túloldalon kevés.

Az áruszállítás költsége drámaian megnő az Egyesült Államokba és Európába

Több a szállítandó áru, mint a hajótér ezért az árak drasztikusan nőnek szeptember és december között. Sok esetben duplázódnak és csak a talpon maradt cégek tudják megfinanszírozni a szállítást, ahol van tartalék, hogy a magasabb díjakat átmenetileg elfogadják.

Ezért nehezebb hajóteret foglalni, túltelítődés van a rakomány oldalán és jelentős hiány a szállítóeszköz oldalán.

Mikorra várható a probléma megoldása?

Lehetetlen megmondani, hogy pontosan mikor ér véget a jelenlegi helyzet, mivel világméretű, az emberekre veszélyes járvány 100 éve volt utoljára. Mégis abban bízunk, hogy az elmúlt évek tapasztalatai alapján március – májusban lesz érdemes szállítmányt indítani, ugyanis a koronavírust megelőzően akkorra volt várható a fuvardíjak csökkenése!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük