Karbonintenzitást ellensúlyozó mechanizmus – CBAM

Karbonintenzitast_ellensulyozo_mechanizmus_CBAM.jpg

Közeleg az első adatszolgáltatási határidő!

2023 októberében indult útjára a CBAM, az EU Karbonintenzitást ellensúlyozó mechanizmussal összefüggő szabályozása, ami egy 2025 végéig tartó átmeneti időszak után élesedve, már most nagy változásokat hoz a külkereskedelemben. >>>

Hogyan hat a CBAM a vállalkozások életére?

Az Európai Bizottság „Az európai zöld megállapodás” című, 2019. december 11-i közleménye óta nagy várakozással figyeljük az „Út a szennyezőanyag-mentes levegő, víz és talaj felé” című cselekvési tervet (CBAM) és az ehhez kapcsolódóan meghatározásra kerülő új hatósági és gazdálkodói feladatokat.

Az előírás szerint az importőröknek és erre a feladatra megbízott közvetett vámjogi képviselőknek minden negyedévet követő hónap utolsó napjáig kell jelentéseket készíteni az erre kijelölt hatóság részére. Az első adatszolgáltatási határidő 2024. január 31-én lejár, ami nagy kihívást jelent a vállalatok számára.

A jelentéstételi kötelezettséggel érintett termékek

A CBAM szabályozása számos terméket érint, többek között a cementet, a villamos energiát, a trágyázószereket, a vasat és az acélt, az alumíniumot és a vegyi anyagokat is, például a hidrogént.

A felsorolt termékek importálásával foglalkozó vállalkozásoknak kiemelt figyelmet kell fordítani a jelentéstételi kötelezettségeikre.

Mostantól a szennyező fizet

Az EU a „szennyező fizet” elv érvényesítésével és az „ingyenes szennyezés” kockázatának felszámolásával törekszik a kijelölt éghajlat-politikai célok elérésére. A CBAM egyik fő küldetése a kibocsátás-áthelyezési veszélyeztetettség megszüntetése, ami szoros együttműködést igényel a hatóságok és az ipari szektor, valamint a kapcsolódó alágazati vállalatok részéről.

A vámhatóságok már elkezdték az érintett vállalkozások tájékoztatását az új szabályozásról, ezzel új kihívásokat generálva a vállalatok számára.

A ROSAS cégcsoport aktív szerepet vállal az éghajlati és környezeti kihívások kezelésében.

Vegye fel velünk a kapcsolatot, hogy megtudja, hogyan segíthetünk Önnek a CBAM-mal összefüggő feladatok megértésében és megoldásában. >>>

Címkék: ,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük