Import áfafizetés az AEO minősítésnek köszönhetően könnyebb

szallitmanyozas2.jpg

A Rosas Logisztikai Kft.-nek változatlanul fontos a vámügyintézés és az import áfa befizetésével kapcsolatos tudnivalók széles körben való elterjesztése, hiszen egy-egy vámeljárás során az AEO minősítéssel rendelkező, közvetett vámjogi képviselő megbízásával jelentősen csökkenthetőek a vállalkozások költségei.

Az éles piaci versenyben minden olyan megoldást célszerű alkalmazni, ami a vállalkozások hatékonyabb gazdálkodását teszi lehetővé. Az AEO minősítéssel rendelkező közvetett vámjogi képviselők ügyfeleiknek lehetőséget biztosíthatnak az import áfa halasztott megfizetésére, és az áfamentes termékimport mellett teljes körű logisztikai és áfa-finanszírozási megoldásokat képesek biztosítani.

Magyarországon jelentős azon vállalkozásoknak a száma, akik az alap- vagy a segédanyagaikat import útján szerzik be, ahogy azoknak a vállalkozásoknak a száma is, akik az importot követően a beszerzett árut egy másik tagállamban értékesítik, oda tovább szállítják.

Melyek azok a területek, ahol az AEO minősítéssel rendelkező közvetett vámképviselő megbízása kézzelfogható előnyökkel járhat?

Áfamentes termékimport

Természetesen az áfamentes termékimportnak is vannak feltételei.

Az Áfatörvény és a Vámtörvény rendelkezései alapján nem kell import áfát fizetni a behozott termékek vámkezelése során, ha a vámkezelés után

  • az árut egy másik tagállam vállalkozásának eladják (közösségi termékértékesítés történik)
  • a terméket a vámkezeléstől számított 30 napon belül igazoltan elszállítják egy másik tagállamba anélkül, hogy azt Magyarországon használnák vagy hasznosítanák
  • a vámkezeléstől számított 45 napon belül okirattal igazolják az elszállítást, valamint bemutatják a közösségi értékesítést tartalmazó összesítő nyilatkozatot vagy adóbevallást
  • a termékre az importáló adóbiztosítékot nyújt
  • a NAV felhívására a még belföldön lévő terméket bemutatják

A feltételeknek természetesen együttesen kell teljesülni.

Az adómentes termékimportnak szigorú alanyi és tárgyi feltételei is vannak, így egyes vállalkozások (pl. az alanyi adómentes vállalkozások) és bizonyos termékek (pl. műalkotások, gyűjteménydarabok és régiségek) ki vannak zárva ebből az eljárásból.

Az AEO minősítéssel rendelkező közvetett vámjogi képviselő az import áfa átvállalásával is segíti partnereit, erről oldalunkon bővebben is talál információt.

Címkék:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük