Gabonaimport az orosz-ukrán háború árnyékában

gabonaimport.jpg

Az orosz–ukrán háború az egész világra, így az európai uniós és a magyar élelmiszer- és takarmányellátásra is negatív hatással van, ráadásul a termesztéshez alapvetően szükséges műtrágyaipart is blokkolja. Mi lehet a megoldás? >>>

A gabonaimport és a műtrágyaimport nehézségei

A gabonaimport és a műtrágyaellátás globálisan akadozik. A két ország között dúló fegyveres konfliktus teljesen megszakította a normál ellátási folyamatot.

A kieső gabonamennyiség pótlása más irányból szinte lehetetlen, mert a többi exportra termelő ország, mint például Kanada, Dánia vagy Izrael, sem képes megoldani a helyzetet, vagy nem akarja. A műtrágya hiánya pedig más mezőgazdasági termékek termelését is akadályozza.

Brazília lehetne az egyik megoldás, de a dél-amerikai országban jelenleg is jóval kevesebbet termelnek a gazdák búzából, kukoricából és cukornádból, mint amennyit a globális ellátási lánc fel tudna venni.

Kína és India valamivel a belső keresletük feletti mennyiséget termelnek, de nem várható, hogy a jövőben megjelennek a piacon.

Kína legalább egy évre elegendő búzakészletet tart fenn magának. Az Európai Unióban mindössze egy-két hónapra elegendő mennyiség kerül a raktárakba.

A helyzetet tovább nehezíti, hogy az elhúzódó háború miatt hosszú hónapokba vagy akár évekbe is telhet, mire a korábban megszokott élelmiszer-ellátási biztonság helyreállhat.

A tengeri útvonalak nem elérhetőek

Ukrajna 2022 februárjáig alapvetően a négy fekete-tengeri kikötőjéből szállított mezőgazdasági termékeket és műtrágyát a világ több pontjára. A háborús híradások alapján azonban úgy tűnik, hogy Oroszország ezek nagy részét blokkolja.

A háború alatt, sőt, jó eséllyel még utána sem számíthatunk a gabonaimport és a műtrágyaimport gyors helyreállítására.

A kikötők elvesztése szinte azonnal felértékelte a közúti és a vasúti szállítás szerepét. Ráadásul ebben Magyarország még inkább érintett, hiszen hazánk határos Ukrajnával. A magyar közúti fuvarozó vállalkozók tehát markáns szerepet vállalhatnak az ukrán gabona és műtrágya logisztikájában.

A gazdasági számítások szerint jelenleg 7 millió tonna gabona vesztegel a háború sújtotta országban, és ennek kiáramlására csak az exportstop és az embargó életbe léptetése előtt van esély.

Gyors reakcióra van szükség

Gyorsan kell lépni, mert az aszály az egész világon súlyosan érinti a mezőgazdasági termelést. Hazánk számára különösen fontos lenne, hogy az Ukrajnában ragadt 7 millió tonna gabonából minél többet importáljunk az országba.

A földművelés, a magas műtrágyaárak és az aszályos, csapadékhiányos időjárás miatt, jóval nagyobb anyagi terhet ró a gazdákra, akik számára – a folyamatosan dráguló termelés helyett – egyre jobb választásnak tűnhet a vásárlás.

A körülöttünk zajló események és a körülmények miatt új szállítási csatornákra van szükség.

A saját ellátási biztonságunk érdekében rendkívül fontos a gyors reakció és az, hogy a felszabadítható ukrán készletekből minél többet tudjunk megszerezni a növekvő infláció hatásainak mérséklése vagy kivédése miatt.

Érdemes minél előbb tetemes mennyiségű készleteket felhalmozni. Ez lesz a legfőbb stratégiai lépés az elkövetkezendő időszakban.

Ehhez azonban szükség van a magyar, az európai uniós és a nemzetközi jogi normák szerinti szabad forgalomba bocsátásra is.

Ukrajnából szeretne gabonát importálni? Kérjen szakmai segítséget a vámügyintézés szakértőjétől, a Rosas Kft.-től!>>>

Címkék:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük