0%-os importvám az Ukrajnából behozott árukra

0-os-importvam-Ukrajnabol.jpg

Az Európai Parlament és Tanács 2022/870-es rendelete értelmében az Ukrajnából érkező áruk, a meghatározott feltételek esetében 0%-os importvám alá esnek, köznapi szóhasználatban vámmentesek.  Az Európai Unió, az Európai Atomenergia Közösség és tagállamaik, valamint Ukrajna között egy olyan társulási megállapodás született, amely új alapokra helyezte az Unió és Ukrajna közötti kapcsolatot. A társulási megállapodás a kereskedelemre és a kereskedelemmel kapcsolatos ügyekre vonatkozik, amelyet a 2014/668/EU Tanácsi határozattal összhangban, ideiglenesen alkalmaznak, 2016. január 1-je óta.

Mi a célja? Hogyan valósul meg? Mit jelent az importtevékenységet folytató vállalatok számára? Tudja meg itt. >>>

Miért lett 0%-os az importvám?

A 0%-os importvám célja, hogy ambiciózus és innovatív módon szélesítse ki az EU és Ukrajna közötti kapcsolatokat, fokozatosan erősítse és megvalósítsa a gazdasági integrációt.

A feleket a Kereskedelmi Világszervezet védi, a tagságból eredő jogoknak és kötelezettségeknek megfelelően.

A társulás 2. cikke alapvető elemként határozza meg a demokratikus elvek, az emberi jogok, az alapvető szabadságjogok tiszteletben tartását és a szuverenitás, a területi integritás, a határok sértetlensége és a függetlenség elve tiszteletben tartásának előmozdítását.

A társulás 25. cikke a szabadkereskedelmi térség 1994. évi Általános Vám és Kereskedelmi Egyezmény (GATT) vonatkozó cikkével összhangban rendelkezik. A társulási megállapodás 29. cikke írja elő a vámok fokozatos eltörlését, és előirányozza az eltörlés felgyorsítását, illetve a közérdek figyelembevételével a hatályának a kiterjesztési lehetőségét.

Az Oroszország által február 24-én Ukrajnával szemben, provokáció nélkül indított és indokolatlan háború meggyengítette Ukrajnának azt a képességét, hogy kereskedelmet folytasson a világ más résztvevőivel.

Egyrészt azért, mert a termelési kapacitás megsemmisült, másrészt pedig azért, mert a közlekedési eszközök jelentős részét elvágták a Fekete-tengerhez való hozzáféréstől.

Ukrajna és a világ számos negatív hatást kénytelen elszenvedni az Oroszország által indított háború miatt. Ezen gazdasági hatások enyhítése érdekében az Európai Parlament 2022. május 19-én, a Tanács pedig május 24-én határozatot hozott. Ez az Unió és Ukrajna közötti szorosabb gazdasági kapcsolatok kialakítására irányul. Annak érdekében, hogy gyors támogatást lehessen nyújtani az ukrán hatóságoknak és a lakosságnak, ösztönzi a kereskedelmi forgalmat, valamint az Unió és Ukrajna közötti kereskedelemre vonatkozó importvámok eltörlését.

A folyamat felgyorsításával valamennyi termékre vonatkozóan kereskedelemliberalizációs intézkedéseket fogadtak el.

Hogyan valósulnak meg a kereskedelemliberalizációs intézkedések?

A 0%-os importvám azt jelenti, hogy:

 • az EU teljeskörűen eltörölte az Ukrajnából származó ipari termékek behozatalára vonatkozó vámokat (ún. preferenciális vámok),
 • a belépési árrendszert felfüggesztették a gyümölcs- és zöldségfélékre,
 • a vámkontingenseket felfüggeszték, és a behozatali vámokat teljeskörűen eltörölték,
 • a dömpingellenes vámok sem szedhetők be, még a vonatkozó rendelet lejárta után sem.

A 2015/47 Európa Parlament és Tanács által hozott rendelet alkalmazását átmenetileg felfüggesztették.

Az intézkedésekkel összhangban az Unió ideiglenesen megfelelő gazdasági és pénzügyi támogatást nyújt Ukrajna és az érintett gazdasági szereplők javára.

Ukrajnának azonban meg kell felelnie a társulási megállapodás alapján elérhető előnyök megszerzésére vonatkozó összes feltételnek, tehát:

 • a szabályoknak megfelelően igazolni kell az áru származását,
 • minden ahhoz kapcsolódó dokumentummal rendelkezni kell,
 • Ukrajnának szoros közigazgatási együttműködést kell folytatnia az Európai Unióval,
 • Ukrajnának tartózkodnia kell az új vámok vagy az azokkal azonos hatású díjak és az új mennyiségi korlátozások vagy az azokkal azonos hatású intézkedések bevezetésétől,
 • sem a vámokon, sem a díjak meglévő szintjén nem emelhet,
 • nem vezethet be az Unióval való kereskedelemre vonatkozó bármely más korlátozást, kivéve, ha az a háborúval összefüggésben egyértelműen indokolt.

Ukrajnának továbbá a demokratikus elveket és az emberi jogokat, illetve az alapvető szabadságjogokat is szem előtt kell tartania. A jogállamiság, a felelős kormányzás és a korrupció elleni küzdelem, illetve a fenntartható fejlődés előmozdítása is részét képezi a megállapodásnak.

Amennyiben Ukrajna ezeket a feltételeket nem tartja be, a bizottság ideiglenesen felfüggesztheti a rendeletben meghatározott preferenciális rendelkezések egy részét.

Amennyiben Ön Ukrajnából kíván árut behozni az Unió területére, egyes ipari termékek esetében jelenleg azt 0%-os importvámmal teheti meg.

Amennyiben olyan Ukrajnából származó termékről vagy olyan feltételekről van szó, amelyek súlyos nehézséget okoznak a hasonló vagy közvetlenül versenyző termékek uniós termelőinek, akkor újra bevezethetők a társulási megállapodás szerint az adott termék behozatalára egyébként alkalmazandó vámok.

A Bizottság szorosan nyomon követi a rendelet hatását az uniós piaci árakat illetően. Észszerű határidőn belül vizsgálatot indíthat:

 • egy tagállam kérelmére,
 • egy az uniós ipar nevében eljáró és hasonló vagy közvetlenül versenyző terméket előállító összes uniós termelőt vagy jelentős részüket képviselő jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező egyesület kérelmére,
 • illetve a saját kezdeményezésére is,

amennyiben nyilvánvaló a Bizottság számára, hogy súlyos nehézségeket kell elszenvedniük a közvetlenül versenyző termékek uniós termelőinek, és erre vonatkozóan meggyőző bizonyíték áll rendelkezésre.

A vizsgálat során a bizottság figyelembe veszi a piaci részesedést, a termelést, a készleteket, a termelési kapacitást, a kapacitáskihasználást, a foglalkoztatást, a behozatalt és az árakat is.

Szakmai segítségre van szüksége a 0%-os importvámmal és az ukrajnai importtal kapcsolatban? Vegye fel a kapcsolatot szakértő kollégánkkal. >>>

Címkék:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük