Szállítmányozás

Rendelt már a Távol-Keletről? Az Ön ajtójába ígérték a kézbesítést?

Sokszor fordul elő, hogy amikor a világ egy másik pontjáról rendelünk valamit, a termék útnak indítását követően hátra dőlünk és már csak várjuk, hogy megérkezzen. A gyártónak átutaltuk a számlát, ők pedig biztosítottak minket, hogy ide juttatják hozzánk a rendelést.

Sajnos ez nem így szokott történni. A nemzetközi szállítmányozásokat a Nemzetközi Kereskedelmi Feltételek (International Commercial Terms), röviden INCOTERMS szabályozzák. Amit tudni kell, hogy a gyakorlatban ezek nem kőbevésett szabályok, hanem inkább irányelvek. Ezek határozzák meg, hogy a feladó és megrendelő, az A-ból B-be történő szállítás során mit vállal, miért felel.

Csalódnia kellett, mert jelentős plusz költségekkel, vagy késéssel érkezett meg a szállítmány?

És itt jönnek a képbe a Paritások, angolul Shipping Terms. Egy három betűből álló kód és egy városnév, amely azt jelöli, hol adja át az eladó a vevőnek a terméket. Ezt általában fel szokták tüntetni a számlán, de előfordul, hogy lemarad.

Tipp: ha nem szerepel a számlán pl. CIF Budapest, CFR Koper, stb… mindenképp kérdezzen rá a gyártónál.

Nagyon sok partnerünk szenvedte el, hogy ezek nem voltak letisztázva még a megrendelés előtt és az áru megérkezésekor kaptak értesítést, hogy valahol, Európa egy kikötőjében „félre rakták” a szállítmányát, vagy több ezer eurós költségeket kellett kifizetnie, amikről korábban szó sem volt.

Ha már megrendelte a tengeri szállítmányt, mindenképpen keressen minket.

Lassú István : Logisztikus

Lassú István

Logisztikus

Őrködőm, hogy a szállítmánya rendben megérkezzen a rendeltetési helyére és mindeközben arra törekszem, hogy időt szabadítsak fel Önnek.

Nézzünk két példát:

CIF Trieste, vagy CFR Hamburg paritással történt a tengeri szállítás Kínából, így Önnek meg kell oldania a tengeri konténer fuvarozását, a saját telephelyére, ami mondjuk Budapest. Azt sem tudja kitől, de kap egy értesítő emailt – ha szerencséje van, angolul -, ami tartalmaz egy csomó díjat, különböző megnevezésekkel, Handling, Demurrage, Exchange fee, DO, stb… Az email alján pedig szerepelnek a feltételek, ami olyan jogi és szakszavakkal van teletűzdelve, amiket értelmezni sem lehet. A telefont nem veszik fel, mert lefoglalja őket a rakományok adminisztrációja és Önre van bízva, hogy oldja meg a szállítmányozást Triesztből.

Ha csak néhány palettányi rakományról van, ami Hamburgban, vagy Koperben ragadt, hasonló okok miatt, ugyanígy kezdődik az ügymenet. A szállítás annyiban más, hogy nem egy teljes tengeri konténer, hanem annak csak egy részét képezi a fuvar. Illetve az is nehezíti a dolgokat, hogyha Hamburg, vagy Koper volt a tengeri konténer kirakodási helye és a kikötési helye együtt, akkor még csak nem is Magyarországig szervezték meg Önnek a szállítást. A teljes konténer ebből a szempontból még szerencsésebb, mert nem ott Hamburgan, vagy Triesztben kell hozzá várni több, másik fuvarra váró árut, aminek a végcélja Budapest.

A lényeg: ha CIF Budapest / CIF Koper / CIF Trieste / CIF Hamburg / CFR Budapest / CFR Koper / CFR Trieste / CFR Hamburg szerepel valamelyik okmányon, ami alapján Ön rendelt egy terméket, mindenképp keressen minket, mert a tengeri szállítás és a kikötőtől történő fuvarozás során is segítségre lesz szüksége.

Megbízható, pontos partnert keres, aki segítségére lesz a szállítmányozás megoldásában?

Ha olyan csapatra van szüksége, amely több tonna árut vagy egyetlen raklapot is képes szállítani, akkor a legjobb helyen jár. Kapcsolatban állunk közúti fuvarozó cégekkel, futárszolgálatokkal, légi, vasúti és tengeri szállítmányozási ügynökségekkel.

A tervezés hatalmas előnyt jelent az Ön vállalkozása számára. Ne hagyja utolsónak a teendői listáján!

Hosszú távú partnerségünk alapja, hogy küldeménye a megfelelő időben, a megfelelő helyre és természetesen a megfelelő állapotban érkezzen meg. Legfőbb célunk partnereink sikere, mert ez garantálja együttműködésünket a jövőben is.

Lehetősége van választani FTL és LTL fuvarozási módok közül.

Full Truckload (vagyis FTL) esetén, kizárólag az Ön szállítmánya van az autón. Ezt abban az esetben érdemes választani, ha a rakománya legalább 80-90%-ban kitöltené az autót, a rakományának egy meghatározott napon/időpontban kell megérkeznie és szeretné, ha a szállítmányozó kizárólag az Ön szállítmányára figyelne.

Less than Truckload (vagyis LTL) esetén az autó több részrakományt gyűjt össze. Ezt abban az esetben érdemes választani, ha a rakománya nem tölti ki a kamiont, vagy a költséghatékonyság fontosabb, mint a tranzitidő.

Egyetlen raklapot is vállalunk, ami a csomagküldő szolgálatokkal nem lenne gazdaságos.

Továbbá furgonos express kézbesítési opciót is választhat 5-10 palettáig, mely akkor érdemes, ha a rakománya sürgős, gyorsabb szállítást igényel, mint az LTL.

Ha nem biztos, melyik szállítási mód lenne a legkedvezőbb forduljon hozzánk bizalommal és segítünk a döntésben!

Ha teli konténer (20’, 40’, 40’ HC) szállítmánya van, ha gyűjtő (pár raklap), vagy akár csak egy raklap, hajóval mérsékeltebb díjon tudjuk elhozni, mint vasúton vagy repülővel.

Több hajós társasággal állunk kapcsolatban, akik segítségével mindez megoldható. Legtöbb ügyfelünknek házhoz is visszük. Ehhez csak annyi kell, hogy a termék megrendelése előtt egyeztet velünk.

Mindenképp FOB vagy EXW fuvarparitást (incoterm) ajánlunk, mivel ezek összességében tekintve költséghatékonyabbak, mint bármilyen „C” jelű paritás.

Gyűjtő konténer: Less than Container Load (LCL) esetén egy vagy több paletta gyártmányról lenne szó. Nem raklapra szerelt („kartonos”) árut is vállalunk. Esetleg nem tehetők ezek egymásra, vagy semmi más nem rakható rá? Szóljon nekünk és intézzük a termék behozatalát.

Teli konténer: Full Container Load (FCL) esetén a teljes konténert tudunk biztosítani a termékének. A túl hosszú vagy nem halmozható áru esetén előfordul, hogy FCL-ben észszerűbb áron tud jönni a szállítmány.

Amennyiben egy konténert meg tud tölteni körülbelül 60%-ig, akkor ez a megoldás költséghatékonyabb, mivel egységarányosan a másikkal (LCL) egy árba kerül.

Légi szállítással gyorsan be tudunk szállítani kartonos, raklapos vagy akár több raklapos terméket. Szállítási megrendelés után akár 1-2 héten belül.

Mindenképp FOB vagy EXW fuvarparitást (Incoterms) ajánlunk, mivel ezek összességében tekintve költséghatékonyabbak, mint bármilyen „C” jelű paritás.

Több légi társasággal állunk kapcsolatban, akik segítségével mindez megoldható. Legtöbb ügyfelünknek házhoz is visszük. Ehhez csak annyi kell, hogy a termék megrendelése előtt egyeztet velünk.

Az áruk csomagolása mindenképp a légi szállításnak megfelelőnek kell lennie, hogy bírja a gyűrődést!

Vannak olyan termékek, melyeket nem lehet repülőn szállítani. Ha ezzel kapcsolatban kérdés merül fel kérem, jelezzék és mi tisztázzuk a felmerülő kérdéseket, akár más fuvarmegoldással.

Tudta, hogy Kínából közvetlen Budapestre vonattal is szállíthat árut? Ha teli konténer (40’ FCL) szállítmánya van, ha gyűjtő (LCL), vagy akár csak egy raklap, a kis „gőzös” elhozza.

Több társasággal állunk kapcsolatban, akik segítségével mindez megoldható. Legtöbb ügyfelünknek házhoz is visszük. Ehhez csak annyi kell, hogy a termék megrendelése előtt egyeztet velünk.

Gyűjtő konténer: Less than Container Load (LCL) esetén egy vagy több paletta áruról lenne szó. Esetleg nem tehetők ezek egymásra, vagy semmi más nem rakható rá? Szóljon nekünk és intézzük a termék behozatalát.

Teli konténer: Full Container Load (FCL) esetén a teljes konténert tudunk biztosítani a termékének.
Amennyiben egy konténert meg tud tölteni körülbelül 60%-ig, akkor ez a megoldás költséghatékonyabb, mivel egységarányosan a másikkal (LCL) egy árba kerül.